Partnership MEAM

C-energy investeert in microgolftechnologie

C-energy, onderdeel van Cordeel Group, heeft een participatie genomen in MEAM, een Belgische onderneming met nationale en internationale activiteiten op het gebied van industriële microgolftechnologie. Door de implementatie van deze technologie in industriële processen voor o.a. verwarmen, drogen, steriliseren en pasteuriseren, vormt dit bedrijf een belangrijke schakel in de verdere elektrificatie van onze industrie. Dit strategisch partnership ligt dan ook volledig in lijn met de duurzaamheidsvisie van C-energy en zijn ‘energy as a service’ aanbod.

Duurzame en snelle verwarmingstechnologie

MEAM, kort voor ‘Microwave Energy Applications Management’, ontwikkelt slimme, koolstofarme oplossingen voor de elektrificatie van diverse industriële processen met behulp van industriële microgolftechnologie. De technologie slaagt er in om de daarvoor geschikte materialen rechtstreeks tot in de kern op te warmen, zonder overdrachtsverliezen of gebruik van een warmtetransportmedium zoals lucht of stoom, die vervolgens het te behandelen materiaal opwarmt. Deze elektrificatie van gas gedreven warmteprocessen door de omschakeling naar microgolftechnologie past volledig binnen de toekomstvisie van C-energy. Het proces maakt de energieoverdracht veel efficiënter en sneller waarbij eveneens de uitstoot van CO₂, NO₂ en SO₂ ter plaatse gereduceerd en zelfs geëlimineerd wordt. 

De technologie biedt nog enkele bijkomende voordelen. Zo vereist het systeem geen opwarmtijd en is er minder vloeroppervlak nodig waardoor ook op gebied van OPEX de technologie een pak efficiënter geïmplementeerd kan worden.

Stabiele energievoorziening 

Naast de implementatie van de MEAM technologie, waarbij  de klassieke verwarmingsmethode met aardgas volledig wordt vervangen door microgolftechnologie, is er steeds in parallel een tweede belangrijk vraagstuk op te lossen rond de stabiele energievoorziening van de installatie.

Het is hierin dat C-energy en MEAM zeer intens zullen samenwerken en klanten in de toekomst ook kunnen voorzien van de nodige expertise en begeleiding in hun transitie.

Carlo Groffils, CEO van MEAM: "De samenwerking met C-energy zal nieuwe mogelijkheden creëren in andere markten zoals de bouwsector om te beginnen. Het zal MEAM in staat stellen op te schalen en haar groei te versnellen. Bovendien kunnen we profiteren van de brede expertise en inzichten vanC-energy en Cordeel Group in het algemeen."

Niko Bonnyns, Project Director C-energy: "We zijn enthousiast om deel uit te maken van deze nieuwe innovatie als uitbreiding op onze bestaande energieoplossingen.  Naast onze betrokkenheid bij de R&D zal C-energy ook een actieve rol op zich nemen bij het ontwikkelen van de markt voor deze nieuwe toepassing."